En hälsning från Per-Åke & Mats

Stort tack för att vi fått ta hand om era bilar under alla dessa år!

Den 21 januari öppnar vi en helt ny verkstad som första del i vår nybyggda anläggning i Gislaved. En anläggning som uppfyller framtidens krav från Volvo och Renault. I samband med detta kommer personbilsanläggningen i Smålandsstenar att stängas och med "ålderns rätt" kommer då också Mats Fionsson och Per-Åke Lövgren att sluta sina anställningar. Innan vi ser framåt, backar vi bandet 38 år.

Innan vi börjar med framtiden, känns det dock väldigt befogat att se tillbaka.

År 1975 började Per-Åke på Finnvedens Bil och 1980 började Mats. I samband med detta startade också ett fantastiskt samarbete som nu pågått i 38 år. Det är också Mats och Per-Åke som blivit våra ansikten utåt på verkstaden i Smålandsstenar. När denna epok nu närmar sig sitt slut, ville vi göra en summering och lät dessa sanna yrkesmän titta tillbaka och minnas…

Från Volvo PV till dagens moderna Volvo 850

Både Mats och Per-Åke berättar om den stora förändring som skett sedan de började på Finnvedens Bil. När de anställdes rullade det fortfarande Volvo PV och Amazon på vägarna, dessa tillsammans med de nyare 140- och 240-bilarna. Då var service-intervallerna bra mycket tätare än de är nu.

"Vid leveransservicen och den första servicen, som kom efter de första 100 milen, fick vi göra en hel del arbeten som borde gjorts på fabriken", säger Per-Åke skämtsamt.

"Idag är det något helt annat. Bilarna är mycket mer välbyggda och första servicen kommer efter 3000 mil. Att det skulle bli så hade vi aldrig kunnat förutse, till och med oljan i bilarna har genomgått en fantastisk utveckling", flikar Mats in.

Mats menar att den största förändringen kom när Volvo presenterade sin 850-serie. Den utgjorde starten för något helt nytt vad gäller utveckling av material, teknik och, inte minst, kvalitet. En utveckling som sedan fortsatt i efterkommande modeller. Många gemensamma timmar, olikheter som kompletterar. Hur känns det då att ha jobbat på Finnvedens Bil i 43 år och tillsammans i 38 år?

"Ja det är ju så att jag tillbringat mer av min vakna tid ihop med Mats än med min fru….", skrattar Per -Åke och fortsätter:

" Jag har trivts fantastiskt bra ihop med Mats. Vi har alltid hjälpts åt att lösa de problem som dykt upp. Inte minst vid felsökning, som kan vara nog så knepigt ibland. Visst, vi är väldigt olika som personer och det är klart att vi ibland haft olika åsikter, men jag tror att det är just det faktum att vi är så olika som varit bra. Mats lugna trygga sätt har varit ett bra komplement till mitt lite mer temperamentsfulla sätt", säger Per-Åke följt av ett hjärtligt skratt.

Mer än ett jobb

Efter 43, respektive 38 år på Finnvedens Bil, kan vi väl konstatera att ni måste ha trivts!

"Det här har varit mer än ett jobb", svarar Mats och fortsätter:

"Ibland sägs det att man ska byta jobb vart femte år för att utvecklats. Här har det under åren varit en fantastisk utveckling av både företag och de bilar vi jobbat med och på så sätt har vi också blivit delaktiga i utvecklingen som också krävt nylärande, så behovet att byta arbetsgivare har inte funnits. Det har hänt mycket ändå", säger Mats.

Kontakten med kunderna – det allra roligaste

När vi till sist pratar om vad som varit det roligaste med jobbet är båda helt eniga och säger nästan i kör:

"Det är kontakten med kunderna!"

"Vi var väldigt tidiga här i Smålandsstenar med det vi idag kallar personlig servicetekniker, vilket gjort att vi som mekaniker haft direktkontakt med våra kunder. Det har varit oerhört värdefullt och både underlättat jobbet och skapat långvariga kontakter. Jag har en kund där jag nu servar tredje generationen i familjen", berättar Mats.

"Jag har en kund som jag servat bilar åt sedan jag började 1975", säger Per-Åke.

"Nu är tiden kommen att vi lämnar över till en ny generations tekniker och att det får ske i en helt ny anläggning känns extra kul. När vi själva nu går in i nästa fas i livet, som förhoppningsvis ska ge lite mer tid åt familjen, hus, skogen, barnbarn och för Per-Åkes del även motorcykelåkning, vill vi rikta ett riktigt stort tack till alla våra trevliga kunder", avslutar Mats och Per-Åke.

Välkommen till vår nya anläggning på Baldersvägen i Gislaved!

 

Vi tackar Mats och Per-Åke för allt som de bidragit med under sina många år på Finnvedens Bil i Smålandsstenar och önskar dem allt gott framöver.

Från och med den 21 januari är du välkommen med din bil till vår nyöppnade verkstad i Gislaved. Här kommer du att mötas av en fullserviceanläggning för Volvo och Renault. Anläggningen uppfyller alla de krav som våra billeverantörer ställer både i form av utrustning och personal. Och du är hjärtligt välkommen att boka tid här eller på 0371-58 66 66.

Bästa hälsningar

Robert Larsson, VD

Finnvedens Bil AB