Välj rätt sommardäck för en tryggare sommarresa

Att ha rätt typ av däck är viktigt för din bil och din säkerhet. Sommardäck har en annan sammansättning än vinterdäck och är anpassade för sommarförhållanden. De ger bättre grepp på torra och varma vägar och minskar risken för olyckor. I denna artikel ger vi dig tips på vad du ska tänka på när du väljer sommardäck för din bil.

Varför är sommardäck viktiga?

Sommardäck är viktiga av flera anledningar:

 • De är utformade för att ge optimal prestanda på torra och varma vägar.
 • De ger bättre hantering och stabilitet i högre hastigheter.
 • De ger kortare bromssträckor på torra vägar.
 • De minskar risken för vattenplaning.

När får jag byta till sommardäck?

I Sverige finns det inget fastställt datum för när man får byta till sommardäck. Det beror på väderförhållandena och de olika reglerna som gäller för däck.

Enligt lagstiftningen ska däcken ha ett tillräckligt mönsterdjup för att säkerställa en god väggrepp och förhindra olyckor. Mönsterdjupet för sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter, men det rekommenderas att ha minst 3 millimeter för att uppnå bättre säkerhet.

Det är också viktigt att välja rätt däckstorlek för fordonet och se till att däcken har rätt lufttryck. Felaktigt däcktryck kan leda till ökad bränsleförbrukning och försämrad prestanda.

Så när man ska byta till sommardäck beror på väderförhållandena och ens egna bedömning. Det är dock viktigt att se till att man uppfyller lagens krav och att man alltid använder lämpliga däck för rådande förhållanden.

Hur väljer jag rätt sommardäck?

 1. Storlek: Kontrollera vad för storlek som passar din bil. Du hittar informationen i bilens manual eller på däckets sida.
 2. Prestanda: Titta på däckets prestanda när det gäller grepp, komfort och bränsleförbrukning. Prestanda betyder också mycket för ljudnivån och livslängden.
 3. Kvalitet: Välj däck av hög kvalitet som är tillverkade av en pålitlig tillverkare. Det är viktigt att kvaliteten är hög, så att du inte riskerar att få punktering, slitage eller andra problem med däcken.
 4. Pris: Tänk på priset, men försök att inte spara för mycket på däcken. Det kan leda till att du får sämre prestanda eller sämre säkerhet.

Vad är skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck?

Sommardäck och vinterdäck är utformade för att fungera bra under olika förhållanden. Här är skillnaderna:

 • Sommardäck har en annan gummiblandning som ger bättre hantering och stabilitet i högre hastigheter, medan vinterdäck har djupare mönster och fler lameller för att ge bättre grepp på snö och is.
 • Sommardäck har inga dubb alls, medan vinterdäck är utrustade med större antal dubb eller grövre mönstring för att öka greppet på isiga och hala vägar.

Hur underhåller jag mina sommardäck?

 • Kontrollera regelbundet däckens lufttryck för att säkerställa optimal prestanda och livslängd. För lågt eller för högt lufttryck kan påverka däckens prestanda och säkerhet.
 • Kontrollera däckens slitbanemönster för att se till att de är jämna och att de inte har några synliga skador som kan påverka säkerheten.
 • Rengör däcken regelbundet för att ta bort smuts och grus som kan skada däckens yta.
 • Förvara däcken på en sval och torr plats för att förlänga deras livslängd.

Tips: Kontakta din tekniker eller våra däckcenter för att rådfråga om underhåll som till exempel däckbalansering eller hjulinställning

Att välja rätt sommardäck är viktigt för din bil och din säkerhet på vägen under sommarmånaderna. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du väljer sommardäck, inklusive dina körbehov, däckens prestanda och säkerhetsegenskaper. Genom att välja rätt sommardäck och underhålla dem regelbundet kan du njuta av en säker och bekväm körupplevelse under sommarmånaderna.

Tänk också på att det är viktigt att byta till vinterdäck när temperaturen sjunker och det finns risk för snö och is på vägarna. Att ha rätt däck för rätt säsong kan göra en stor skillnad för din säkerhet och körupplevelse.

Sammanfattningsvis är sommardäck en viktig investering för att säkerställa säkerhet och prestanda under sommarmånaderna. Genom att välja rätt sommardäck och underhålla dem regelbundet kan du få ut det mesta av din körupplevelse och njuta av säkerheten och komforten på vägarna.